Подкрепете ни
Портрети - информация за популярни незрящи личности
Орхан Мурад на 50 години
Точно на 27 януари, денят, в който Орхан Мурад поема първата си глътка въздух, появявайки се на този свят преди 50 години, той отпразнува своя юбилей, а заедно с това и 25 години обаятелно присъствие на сцена.
Роден е в Кърджали на 27 януари 1967 година. Започва да свири на пиано на осемгодишна възраст, а на китара – от тринадесетгодишен.
Повече
Ангел Сотиров
Емблематичното софийско читалище "Пенчо П. Славейков 1921" е национално известно преди всичко със своя литературен салон "Вечери на кръста". Този салон
е създаден през 2000 г. от поета Лъчезар Еленков. През изминалите години през него са преминали стотици от най-известните български писатели, поети, творци.
Повече
Димитър Грудев на 70 години
Преди да стане публикуван и четен автор, той има професионалната съдба на велик американски писател.
Още от крехката си юношеска възраст е монтажник в "Марица - Изток" и Чирпан, апаратчик в старозагорския АТЗ. Шест години учителства в родопското село Ерма река и в чирпанското Найденово, две години е турбокомпресорист в Долината на голямата химия (Девня), три години е електромонтажник в "Успех" - Варна, запълвайки понякога гърба на сертификационните картони със свои стихчета.
Повече
ВЛАДИМИР ЖЕЛЕВ НА 80
Почти винаги говоре много сериозно, официално, отривисто, изричайки сякаш заповеди. Изглежда, точно затова доста често си мисля, че ако има нормално зрение, вероятно би бил много строг офицер. И то танкист, защото неговото тяло е неголямо и твърде грацилно. В своята военна кариера непременно би стигнал до звание полковник а може би и генерал дори. Но съдбата му възлага съвсем други мисии. И тези задачи той изпълнява като перфектен войник – прецизно, усърдно, предано, устремно и пожертвувателно.
Повече
НЕЗРЯЩИ ЗНАМЕНИТОСТИ - Хосе Фелисиано
Хосе Фелисиано е роден в Ларес, Пуерто Рико, в семейство от дванадесет деца. Роден е сляп, причината е вродена глаукома. Започва да свири на тенекиена кутия на тригодишна възраст, акомпанирайки на вуйчо си. Когато е на пет години, семейството му се премества в Испанския Харлем в Ню Йорк и на девет години играе в TeatroPuertoRico. Започва музикалната си кариера свирейки на акордеон, докато един ден не получава от дядо си китара.
Повече
70 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ БРАТАНОВ - Спомен за Поета
Какъв ли щеше да е сега, почти 14 години откакто се насити на земната суета и реши да се оттегли, за да ни гледа отгоре как се лутаме, вкопчени в желанието си да оцелеем на всяка цена? Коя ли небесна арфа сега изпълва душата му с истински неподправен възторг и какви ли стихове продължава да вае талантът му? Стихове, които вече никога няма да бъдат отпечатани на хартия...
Повече
Димитър Парапанов - Живот, отдаден на хората
В училището за слепи "Георги Димитров" (сега "Проф. д-р Иван Шишманов") Варна той попада през декември 1949 г. вследствие на злощастен битов инцидент. Когато е само на две години, майка му го остава за минутка и Митко се втурва да гостува на свой връстник у съседите.
Повече
ТРЯБВА ДА МОГА за Стефка Стойчева ot Hristina Pandjaridis
ТРЯБВА ДА МОГА
Често живите и виждащите търсят опора, жилаво дърво, на което да се опрат. Търсят светлина, да освети губещия се на моменти път. Търсят яснота и хоризонти. Крила за полет. Оплетено между клоните като паяжина насърчение.
И се губят. Изпадат в дупка. В паника. В безпътица. Мислите им прекрачват тялото и викат за спасение другаде. А една незряща жена? Тя как върви и не пада...
Повече
Със Здравко ЛЕКИШЕВ разговаря Димитрина МИХАЙЛОВА
Поетът може да е волнодумец, но той е аристократ на духа
Здравко Лекишев е роден в Пловдив на 22 август 1946 г. Завършил е руска езикова гимназия в Пловдив и индустриална химия в Димитровград. Работил е като химик. Публикувал е още като ученик и след това в различни издания. Участва в шест поетични сборника. През 2001 г. излиза първата му поетична книга, озаглавена "На теб"
Повече
Здравко ЛЕКИШЕВ с нова поетична книга
Още преди петнайсетина години ПОЕТЪТ Владислав Кацарски го определя като „автор на филиграмна поезия”. За поета Румен Ченков Здравко е „нежен лирик, бард на любовта”. А се знае, че не се среща особено често поетът поета да хвали…
Повече
БОРИС БОДИЧЕВ – ПОЗНАТИЯТ И НЕПОЗНАТИЯТ
Гласът му– е нисък, пуфтящ и присмехулен. Но този глас издава като че ли и бойкостта и борбеността на своя носител. Зад привидната грубоватост и недодяланост на учителя по музика прозира отявленият нокомформист, вечният антинагаждач, изключителният индивидуалист.
Повече
Минко Пенев - КОЗИТЕ СА МОЕТО ЛЕКАРСТВО
Слабовиждащият гръмогласник Минко живее със съпругата си Eлка и двамата си сина в село Войводиново – Пловдивско. Козето стадо е понамаляло и сега се състои от пет  кози, два пърча и две ярета. Намираме зрително и слухово затруднения  кози пастир до помпената станция на селото, където пасе своите любими животни.
Повече