Подкрепете ни

За незрящите

Интересни факти, свързани със слепите

Бр. .1

На Световното изложение за радио и телевизионна техника в Берлин Съюзът на слепите и слабовиждащите в Германия е имал свой щанд. На него е демонстрирана филмова дескрипция. С помощта на Втори канал на телевизията слепият "зрител" слуша по време на словесните паузи обяснения на картини, действия на героите и т.н. Това допълва представата му за филма. Постига се при стереоизлъчване от телевизионния предавател.
В Западноевропейските страни тази новост за допълнително обяснение на филмите по време на самото предаване става тенденция.

Бр.2

Втората по големина банка в Калифорния е произвела говорещи апарати за пари, които са удобни за обслужване на слепи. Тези апарати ще бъдат разпространени и в другите щати на Америка.

Бр. 4

Музеите у нас и в чужбина

Намирам се в Корнуол, една от най-красивите области във Великобритания, разположена в южната част на острова, точно където се сливат Атлантическия океан и Ламанша. Скалисти брегове, величествени вълни и непрестанен вятър… това е в най-общи линии бреговата ивица на Корнуол. Мястото е кръстопът за много кораби, влизащи или излизащи от Ламанша. Тук в студените и мъгливи зимни дни са ставали и доста катастрофи. Не случайно точно в Корнуол се намира най-големият музей на корабоплаването в страната. В една от залите му ни приканват да седнем на пода, светлината угасва и самотен лъч от прожектор осветява фигурата на магьосника Мерлин, герой от сагата за крал Артур и рицарите на Кръглата маса. За Мерлин се вярва, че е живял в пещера на скалистия бряг на Корнуол. Той разказва за древната история на областта. Лъчът светлина се прехвърля върху фигури на хора със запалени фенери в ръка. Те искат да заблудят минаващия кораб, че наблизо има фар, той да се разбие в брега и да бъде плячкосан товарът му. Пред очите ни се разиграва сцена на корабокрушение. От високоговорителите наоколо звучи оглушителният трясък от удара. Не мога да не призная, че усещането е забележително: отсечени команди, скърцане на макари при спускането на лодките. В залата духа студен вятър със ситни капки дъжд.
Светлината угасва напълно и действието се пренася в наши дни. Приближава хеликоптер на спасителната служба. Чувам го над самата си глава и усещам струята въздух от витлата му. Точно когато си мисля, че истински хеликоптер кръжи над нас, всички звуци изчезват, сцената свършва, а многобройните посетители, насядали по пода в залата, седят замаяни и като че ли очакват още нещо да се случи. Без да виждам каквото и да е от цялото зрелище, аз усещам атмосферата на корабокрушението. В една от другите зали по миризмата познаваме какво съдържат сандъци с различни товари… чай, кафе или тютюн. Ако натисна правилния бутон, се чува звън от корабна камбана. Музеят ангажира всичките ми сетива. Липсата на зрение не е пречка да се насладя на изключителните експозиции.
Музеят на восъчните фигури ‰Мадам Тюсо" е забележтелност от световна величина. Тук е събрана най-голямата колекция. Снимам се с Джон Мейджър, опипвам голямата глава на Ленин, здрависвам се с Горбачов. В подземието е залата за мъчения. Чуват се стонове, тракане на вериги, а когато влизаме в това царство на ужасите, виждаме, че в него има и постоянно работеща гилотина. След всяко нейно изщракване се чуват възторжените викове на тълпата. В един момент имам чувството, че гилотината се спуска над главата ми. Загърбваме историята на Франция, качваме се в лондонско такси и то ни повежда през историята на английската столица. Чуваме ужасните викове на жертвите на Голямата чума. Лъхва ни дъха от огъня, унищожил града. Пукота от горящите дървени къщи скоро се сменя с бодрите подвиквания на строителите на новия град.
Недалеч от Бирмингам влизам в истинско миньорско селище от миналия век. На входа на мината ни раздават каски с карбитни лампи. Едва направили няколко крачки по тесния коридор надолу в мината, чуваме детски глас: ‰Много е тежка работата тука. Толкова е мокро наоколо и понякога ми е студено." Учудените посетители се обръщат и виждат фигура на дете с измъчено лице. Трудно е да повярва човек, че то е направено от восък. Разказва като живо колко е строг надзирателят и как не му се става сутрин рано. По-нататък друг миньор (пак восъчна фигура) разказва как къщата му потъва, защото селото е точно над мината. Той можел да излиза направо в градината от прозореца на спалнята. Завършва разказа си с думите: ‰Едва ли собственикът на мината би желал да живее в такава къща." В една от галериите четирима души седят и обядват. Нямат време да излязат дори за обяд. Единият от тях ни обяснява, че Джак винаги си носи за обяд свински дреболии, защото е касапин. Заставаме пред стена от въглища и след малко подът се разтърсва, осветлението угасва, а когато светва отново, стената вече е изчезнала. Извършена е изкуствена експлозия, прозвучала само в мощните високоговорители наоколо. Преживявянето обаче е наистина изключително.

Слепият посетител има какво да чуе.
Откритият музей в холандския град Арнем е място, където човек не усеща как минава денят. Посетителите сами изработват хартия по технология от преди 300 години. В една от старинните къщи мъж, обут с дървени обувки, пържи бекон и разказва, че съпругата му е започнала да готви и както винаги отишла за малко до съседите. Ето защо на него му се налага да довърши приготвянето на загорялото ястие. Гостите на музея могат да се повозят на трамвайчета от различни години.
В холандския музей на восъчните фигури лично Мигел холандецът забавлява смаяните туристи. Навсякъде, във всеки музей, цари атмосферата от времето, което се пресъздава. Това може да почувства и зрящият, и слепият, и глухият посетител.
Влизам във варненския военноисторически музей и опипвам мотоциклет от Втората световна война. Машината е потънала в прах и вероятно от войната никой не я е докосвал. Съвсем неочаквано чувам гневния глас на уредника: ‰Не пипай експоната! Забранено е." Какво ли всъщност ще му стане на експоната, освен да му поизтрия прахта? Как да обясня на този човек, че в Британския музей ми разрешиха да опипам цялата колекция от древногръцки и римски статуи? Нещо повече… дадоха ми уокмен с касета, която съдържаше пълно описание на богини и богове.
След продължителна обиколка на много музеи из цяла България с приятели от Англия един от гостите ми каза: ‰Джордан, вие имате много интересни експонати, но музеите ви са мъртви." Наистина почти никъде не е направен опит да се пресъздаде атмосферата така, че да я почувства всеки. Незрящият човек влиза и излиза от музея с впечатленията от това, кето са му разказали. Без да е усетил дъха на времето, без да е опипал каквото и да е. Пресъздаването на атмосферата с въздействие на повече сетива прави музея по-привлекателен не само за хората без зрение, а за всички. Да се надяваме, че един ден това ще стане и у нас.
Йордан Младенов

На стадиона Баерн Левенкузен в Мюнхен са определени дванадесет места за слепи и слабовиждащи любители на футбола. Те имат възможност със слушалки и коментар да следят играта. Слепите и придружителите им имат привилегията да ползват билети с отстъпка.

Двадесет и шест годишният сляп Ралф Йолингер работи в най-голямата таксиметрова служба на Кьолн, която разполага с 1100 автомобила. Когато той е в пиковата смяна, приема по 600 разговора. Той работи в екип с виждащи колеги, които се изказват ласкаво за неговата професионална дейност.
Неговото работно място е създадено по един проект на Рехабилитационния институт в град Дюрен. След една година се оказва, че тази работа е много подходяща за слепи и ще намери приложение и в други градове на Германия.

Бр.9

На открито изложение ЕКСПО 2000 в гр. Хановер, Германия, слепият посетител може да получи ориентировъчен релефен план, както и информация на брайлов шрифт за основните палати.

Бр. 11

Гласов органайзър
Най-накрая се появи ръчен електронен органайзър, подходящ за слепи, тъй като се управлява чисто и просто от вашия глас! Нито една от функциите, които може да върши не се нуждаят от зрение, а те са:
в продължение на 30 минути можете да оставяте на него всякакви устни съобщения,
органайзерът сам ги подрежда под съответния номер,
притежава възможност, чрез която вие можете да си направите предварително програма за всеки следващ ден до края на годината и когато настъпи съответният ден, органайзерът сам ви съобщава за дейностите, които сте планирали за този ден,
можете да го карате да ви проверява сметките, когато сте в супермаркета за покупки, или когато например вие самите извършвате търговска дейност, тъй като в него има вграден калкулатор.
Има също и вграден часовник с аларма, който може при необходимост да ви буди, или да ви подсеща за задачите, които сте предвидили за изпълнение по календара, или може чисто и просто да изпълнява функциите на таймер, чрез който можете да си засичате нужното време за изпълнение на нещо като например засичане дължината на някакъв телефонен разговор, приготвяне на
някакво ястие или нещо друго.
Чрез гласа си можете да наредите на вашия органайзър сам да избере посочен от вас телефонен номер, като го приближите до телефонен апарат, който е снабден с подходящ софтуер.

Бр. 16

Мишка за слепи
"Понятия без илюстрации са неясни, а безсмислени илюстрации са празна работа" -
Емануел Кант
Системата "Върчуал тач" (VTS) предоставя възможност на слепите и на слабовиждащите за тактилен достъп до визуалните двуизмерни изображения чрез директно доставяне на обратна информация от екрана на компютъра. Чрез нея потребителят може да разпознава всякакви графични форми чрез пипане.
Нещо повече, чрез VTS потребителят получава възможност той сам да създава различни символи, да рисува икони, да чертае различни графични схеми, въобще да създава изкуство.
Системата "Върчуал тач" е единствената цялостна система, която дава възможност за интегриране на разработения до този момент хардуеър и софтуеър с различните методологии за създаване на подходящи работни места за зрително затруднените, за тяхното образование в училище и за самостоятелното им обучение. Слепите и слабовиждащите вече ще могат пълноценно да се ползват от огромните предимства на компютърната графична среда.
Свидетели сме на революционно постижение в областта на компютърните технологии, което разкрива нови хоризонти пред слепите и слабовиждащите хора.
През 1829 година Луи Брайл създаде революционен метод, изобретявайки точковата азбука, която осигури на невиждащите тактилен достъп до информация. Чрез този тактилен метод те вече можеха самостоятелно да четат и да пишат.
170 години по-късно компанията Въртач лимитид направи следващата революционна стъпка, като създаде интегрирана тактилна система, чрез която вече същите хора получават възможност за пълноценна работа с компютър.
Днес, когато работата с компютър не е лукс, а се превърна в жизнено важна необходимост, достъпът на слепите до графичната компютърна среда им развързва изцяло ръцете. 60 процента от информацията, която те получават, е чрез пипане.
Това е тяхната сила и предимство пред виждащите.
Сегашните и бъдещи поколения от слепи и слабовиждащи могат да бъдат компютърно грамотни единствено ако те имат възможност най-пълно да използват развитото си осезание за изпълнение на тази задача. Това също ще им даде възможности да станат по-пълноценни членове на модерното общество и ще подобри връзката им с виждащите.
Значителна част от сегашната методология за обучение в четене и писане на брайл съдържа в себе си повече различни аудиоматериали, които не дават достатъчно добра възможност за илюстрация при това обучение. По този начин слепите и
слабовиждащите си съставят ограничена представа за света, като им липсват редица специални отличителни черти за него.
Липсата на детайлизирани познания води до допълнителни затруднения, често
изразяващи се в затруднена комуникация и отсъствие на най-елементарни
опознавателни и психометрични умения.
За пръв път VTS позволява чувствителността на пръстите да бъде напълно интегрирана толкова добре със звука, както и с брайла.
Въртач мишката премахва едновременно ограниченията при работа в WINDOWSTM графичната среда, така и при работа с обикновената компютърна мишка. Системата Върчуал тач е уникално съчетание на възможностите на обикновената компютърна мишка с всичките функции на дисплея, тоест обединяване на софтуеър с методология и всичко това представлява едно устройство, което се нарича мишка въртач.
Мишка за слепи?! Как работи тя? За да стане по-ясно, трябва да отбележим, че модерната компютърна среда, за да ни представи различните теми, все повече и повече започва да използва текст, придружаван от различни картинни или символни
илюстрации. Днес тази среда представлява пълен комплекс от всичко, с което не сме разполагали никога преди.
Но всъщност за виждащите компютърни потребители графичната оперираща структура и позиционирането на командите, осветените пространства, клавиши, икони и други им улесняват работата много повече, отколкото преди. Графичната структура на WINDOWS е един много мощен инструмент. Компютърната мишка е тази, която улеснява най-много ползването на тази структура. В резултат на това виждащите използват много повече мишката в своята работа, отколкото традиционната клавиатура.
Основните предимства на мишката за виждащите компютърни потребители се състоят във възможност за бързо определяне и намиране на обекти, находящи се вляво, вдясно, горе, долу или някъде по диагоналите на двуизмерния екран. Тя им помага по-бързо да изпълняват сложни задачи, като просто скачат върху опциите копиране, сгъстяване(paste) и др. без да има нужда да се запаметява такава информация относно кое къде се намира, чрез какви команди се изпълнява и пр.
До този момент слепите компютърни потребители не можеха да ползват компютърната мишка и съответно графичната структура на компютъра, защото за да стане това, се изисква ювелирно точна координация на движенията на ръката, както и визуален контрол. Чрез VTS обаче координирането на входната и изходната информация се извършва в мишката чрез тактилен отговор от компютъра. По този начин слепите компютърни потребители получават възможност да ползват компютъра толкова ефективно, колкото виждащите. Върчуалтач системата, включваща в себе си въртач мишката, им дава възможноста да ползват същите инструменти, каквито ползват виждащите компютърни потребители, като по този начин получават пълноценна информация за компютърната среда и ги прави 100% пълноценни.
Предимства на VTS
Функционални предимства:
1. Обединява възможностите на обикновената компютърна мишка с тези на брайловия дисплей в едно устройство, а именно възможност за вкарване и ползване на информация.
2. Предоставя възможност за разпознаване на графични форми, диаграми, чертежи, географски карти, математични графики и др.
3. Дава възможност за ползване на тактилни игри за обучение, игри за забавление и възможност за игра заедно с виждащите.
4. Може да се показват буквите на брайл, както и на обикновената печатна азбука.
5. Дава възможност на зрително затруднените да рисуват чрез пипане, ползвайки стандартната четка за рисуване.
6. Предоставя възможност за пълен достъп до WINDOWS средата, както и до всички апликации, включени в двуизмерните графични модули.
7. Дава възможнос за тактилно търсене в режим text-to-speech.
8. Дава възможност за въвеждане на иновационна методология за брайлово обучение.

Практични предимства:
1. Малки размери - 400 г;
2. Ергономичен;
3. Лесен за инсталиране;
4. Връзката се осъществява чрез обикновен сериен порт;
5. Подходящ за употреба от потребители, които си служат предимствено, както с дясната, така и с лявата ръка;
6. Има 8 контролни клавиша за навигация, за звук, за леви и десни кликвания и др.;
7. Осигурява висококачествени графики поради високата плътност на пиновете.
Предимства при възприемането - VTS използва няколко начина за получаване на информацията едновременно: тактилно, чрез движение на ръцете, аудио и визуално (за потребителите, които разполагат с остатъчно зрение).
Предоставянето на няколко начина за употреба едновременно осигурява по-голяма сигурност при получаване на пълната информация в случай че се получат някакви затруднения. Същевременно това подпомага подобряването на аналитичното мислене.
Така потребителят се превръща от пасивен получател на информация по вербален път в активен изследовател, търсещ конкретна информация.
VTS е интерактивна система, която позволява както изпращането на различни команди, така и получаване на обратна информация. Всичко това се извършва едновременно. VTS е динамичен инструмент с многопластова графика, даваща възможност например една сложна карта да бъде представена постепенно участък по участък, докато накрая се обобщи цялостната картина.
Опознавателни предимства: VTS може не само тактилно да ни представи екрана, но тя ни осигурява възможност за динамична намеса чрез вербално представяне на действителния екран. Това означава, че компютърният потребител с нарушено зрение вече разполага с възможност за ползване на специални кодирани стратегии като силен опознавателен инструмент. Сега вече той може да си състави пълна умствена представа и собствено въображение за компютърния екран и неговото съдържание.
Накратко: VTS предоставя възможност за по-пълноценно ежедневие при работата на зрително затруднените компютърни потребители с техния компютър, дава възможност за лесен достъп до графично ориентираната информация в Интернет, изравнява възможностите за образование на зрително затруднените хора, дава възможност за пълноценно участие в различни изпитни тестове, дава възможност за нова работа, отваря света на компютърните игри, повишава качеството на живота!

Бр.21

В град Кьолн, Германия, е открит ресторант, който работи в тъмнина. Храната и напитките се сервират от сляп келнер.
Испанската асоциация на слепите ONCE обявява конкурс за нови технологии и уреди в полза на слепите. Кандидатите трябва да представят своите предложения до 31 декември 2001 година. Наградата е в размер на 600000 германски марки.

Бр.22

Технологии, достъпни за всички
Производителите на технически продукти в Съединените щати са под натиска да пускат на пазара достъпни за всички технолигии, ако искат да запазят един от най-сериозните си клиенти - федералното правителство. Според новите правила,
влизащи в сила от 21 юни тази година, държавните служби ще имат право да купуват само техника, достъпна за всички категори инвалиди - като се започне от фотокопирните машини и се стигне до софтуера. Допускат се само малки изключения.
Целта е да се създаде широка гама от инструменти, съоръжения и услуги, които може да се ползват от хората с увреждания. Интернет страниците и офис оборудването във федералните служби ще станат достъпни за слепи, глухи и хора на колички.
Новите правила са регламентирани в раздел 508 на Закона за рехабилитация и те не засягат единствено по-чувствителните сектори на военната промишленост. Всички останали сфери от службите за социално подпомагане до крайбрежния патрул са обхванати от допълнението на закона. То засяга с еднаква сила всички местни власти от Ню Йорк до долината Тенеси.
Някои от промените постепенно ще станат очевидни. Държавните интернет страници задължително ще бъдат достъпни за слепи и глухи граждани. С фотокопирните машини във федералните служби ще могат да работят и инвалиди на колички. В пощите на САЩ се използват 37 хиляди машини за пощенски марки. Нови подобни съоръжения ще се купуват само ако са достъпни за обслужване от слепи служители.
Много от детайлите за прилагането на новата политика все още са неясни.
Незрящата Еми Бъргър, която е координатор за въвеждането на раздел 508 казва:
"Точно сега е пълна лудница. Хората се питат как всичко това трябва да се развие и приложи. Правителството непрекъснато организира семинари с представители на държавните служби и производителите на техника."
Някои от стандартите нарочно са представени доста общо, като описват по-скоро целите, отколкото начините за постигането им. В крайна сметка най-важното е непрекъснатите промени и спецификации на технологиите да бъдат вместени в новите изисквания. Възможни са противоречия между различните агенции и вътре в самите тях. Нещо повече, не е изключено някои от точките да отпаднат, ако се налагат фундаментални промени, или те са прекалено скъпи. Сроковете за влизане в сила също подлежат на доразглеждане.
Дон Хеферман, отговарящ за снабдяването на федералните служби - най-голямата покупателна агенция - признава, че се получава голямо объркване. Той казва: "Дадените насоки въобще не са ясни. Ако се опиташ да образоваш всички засегнати
от новите правила, се нагърбваш с много трудна задача." Раздел 508 е въведен в законодателството още през 1986 г.. Очевидно поради неговото пренебрегване през 1998 Конгресът на Съединените щати приема мерки, налагащи влизането в сила на новите клаузи. Инвалидите вече ще имат правото да съдят агенциите, нарушили новите правила, макар това да не води до парични обезщетения.
Някои от правилата са доста специфични. Например, забранено е да се правят интернет страници, при които образът примигва от 2 до 52 пъти в секунда, защото това е вредно за хората с фотосенситивна епилепсия. Има и доста по-общи насоки. Например, ако определен уред трябва да разпознае оператора си по неговите биометрични показатели - отпечатъци на пръсти или ретинално скениране, трябва да се направи така, че уредът да разпознава и хора, които не си служат с ръцете или очите си при работа.
Някои оптимисти предсказват, че достъпът до технологиите ще стане стандарт, така както субтитрите са обикновено явление в телевизионните предавания. "Сега ние сме в период на преход - казва г-н Синделар, отговарящ за администрацията в
сферата на услугите. - След 5 години днешните проблеми няма да стоят пред нас."
Дженифър Лий

Бр.23

На 5 ноември в салона на читалището се състоя среща с госпожица Анама Тисена от Германия. Тя разказа за правата и социалните предимства на слепите от тази страна. С готовност отговори на многобройните въпроси, които аудиторията й постави. Тя е завършила две педагогически специалности в университета и излагаше мислите си на перфектен английски език. Превода осъществяваше госпожица Даниела Димитрова. Основната дейност на гостенката е в една изложба на тъмно, която се намира в Хамбург. Посетителите за един ден са около 200 души. Това са обикновено виждащи хора, в някои случаи дори могат да бъдат инвалиди на количка. Те се развеждат из помещенията, които представят природата, градска среда, домашен интериор. Накрая сядат в малка кафетерия и си поръчват сладкиши и кафе.
Заплащането и сервирането става на тъмно. Гостите на изложбата винаги се придружават и подпомагат от напълно слепи млади хора. Това е една възможност за тяхната реализация и обучение. От друга страна, посетителите, макар и за кратко, влизат в положението на слепите хора. Изложбата са посещавали политици, интелектуалци, което допринася за пропагандиране на възможностите на хората с увреждания и уувеличаване на техния шанс за работа.

Бр.24

"Букшеър Точка Орг" - свободен достъп до книги

Всеизвестно е, че един от големите проблеми, пред който са изправени хората с
увредено зрение, е силно ограниченият достъп до всякакви печатни материали. Ако
сте студент, няма начин да не сте преживявали разочарования от типа на
неподходящ за четене формат или пък изданието, на което сте попаднали, е
безвъзвратно остаряло. Или ако пък се интересувате от литература и желаете да
следите постоянно излизащите нови заглавия, ще установите, че за по-популярните
от тях ще трябва да се чака година или повече, докато същите бъдат произведени
на брайл или записани на аудионосител.
Радостното обаче е, че напоследък новите технологии могат да ни помогнат все
повече и повече. Много от нас разполагат с персонални компютри и сканиращ
софтуер. Други пък разполагат с четящи машини. Всички тези технически средства
увеличават нашия достъп до желаните печатни материали, но въпреки всичко
изискват много време.
Сканирането на една книга може да ви отнеме няколко часа. Конвертирането на вече сканираната книга в брайлов формат също така става доста бавно и е твърде скъпо удоволствие. Много често това ни кара да намираме начин да си съкращаваме
времето, търсейки някакъв алтернативен формат или пък просто молим наши приятели със зрение набързо да ни прочетат това, което ни интересува.
В тази връзка представете си колко добре би се чувствал всеки един от нас, ако
можеше по всяко време да има достъп до интересуващия го печатен материал, или
пък да има възможност безпрепятствено да попълва личната си библиотека. Иска ми
се да вярвам, че всички истински ще се радваме, когато този момент действително
настъпи и ние ще можем свободно да сърфираме из мрежата, подбираме и четем нещо.

Добрата новина е, че този щастлив момент идва. Благодарение огромните усилия на
организираните слепи през 1996 година Конгресът на Съединените щати прие
поправка в Закона за авторското право, което проправи пътя към безпрепятствен
достъп до всякакъв печатен текст. Като резултат в раздел 17, чл' 121 от Закона
се появи текст, който гласи: "Не се счита за нарушение на авторското право, ако
оторизирани разпространители възпроизвеждат и разпространяват копия на
предварително издадени материали, ако същите тези копия са възпроизведени и
разпространени в специализиран формат, подходящ за ползване изключително само от слепи потребители или други лица със затруднения при ползване на печатен текст."

Две ключови фрази в този закон като "оторизирани представители" и "специализиран формат" си струва да бъдат подчертани. В специализираните формати за слепи или за хора с други увреждания са включени традиционният брайлов формат и аудио-формата.
Хората, които добре се оправят с компютрите, ще имат предимството да ползват
тези алтернативни формати като дигитален брайл и новия дейзи-стандарт за
говорящи книги. Материалите, които са въведени с тези формати, ще могат да се
изтеглят от интернет, което ще направи разпространението им лесно и бързо от
разпространителите, препоръчани от Закона за авторското право. Двете американски организации, които веднага получават това право за разпространение на книги и други печатни материали чрез върховите алтернативни формати, са службата към Националната библиотека за обслужване на слепи (The National Blind Service For The Blind) и Федерацията за дислексия при слепите (RFB'D). Тези две организации съществуват твърде отдавна и са извършили досега огромна по своето количество и отлична по своето качество работа, свързана с осигуряване достъп на хората с увреждания до различни печатни издания.
Друга неправителствена организация, която по-късно се появява в тази област, е
Бинетек (Benetech), която е наследник на Аркенстоун (Arkenstone), която пък беше
основана от Джим Фрачтърмън през 1989 година и беше първата организация с
предмет на дейност създаване подходящи технологии за хора, имащи трудности при
достъпа до различни печатни материали. През двехилядната година името Аркенстоун и производственият ноухау бяха продадени на Фридъм Саянтифик Инкорпорейтид (Freedom Scientific Inc.).
Бинетек е неправителствена организация, която няма нищо общо с Фридъм Саянтифик Инкорпорейтид, както и с нейните не дотам чисти амбиции. Тя е организация, занимаваща се с изследователска работа и развитие на технологични проекти в услуга на човешките потребности.
Долу-горе по същото време, когато Бинетек беше създадена, се появи и Напстър, с
помощта на която хората, разполагащи с компютри, получиха възможност за лесен
достъп до музикални файлове и можеха да си създават прекрасни колекции на
любимата им музика, което обаче беше подложено на постоянна критика в пресата.
Причината, поради която се смяташе, че Напстър действа незаконно, се състоеше в
това, че разпространението на различни музикални произведения противоречи на
Закона за авторското право. Но дори и сега концепциите и технологиите,
използвани от Напстър, са все още нови и вълнуващи особено когато тези новости
биват приложени за получаване достъп до печатни текстове.
Джим Фрачтърмън, настоящият президент на Бинетек, схвана, че трябва да се
извлече полза от възможностите, които предоставят текущите компютърни и
интернет-технологии, като чрез тях се осигури законен достъп за ползване на
разнообразието от информация от хора, затруднени да ползват стандартния печатен текст. Бидейки 12 години на кормилото на Аркенстоун, Г-н Фрачтърмън разбира, че за тези, които наброяват между 50 и 100000 души с проблеми при разчитането на печатен текст, използващи компютърна технология за сканиране и конвертиране на книги от печатен в електронен формат, трябва да се направи нещо, което да замени този отегчителен процес. Най-новата книга на Джон Гришам например отнема около 3 часа за сканиране и превръщането й в електронен файл. Това означава, че стотици, дори хиляди хора редовно повтарят този процес. Независимо че става дума за една хубава книга, това е едно огромно количество от постоянно повтарящи се и потенциално напразни усилия.
Дали няма да е по-добре, ако всеки човек, който има затруднения при ползването
на печатен текст, било то живеещ в Съединените щати или другаде, да може просто да го изтегли в най-подходящ за него електронен формат чрез своя компютър? За щастие благодарение на Бинетек отговорът на този въпрос не е само риторичен, това вече е просто реалност. Букшеър точка орг, която както се очакваше, започна своята дейност в края на 2001 година, вече представлява общност за разпространение на текстови файлове онлайн, чрез които осигурява подходящ достъп до постоянно увеличаващото се богатство от най-разнообразни книги.
Важно е да се подчертае, че услугата, която предлага Букшеър точка орг, е
напълно законна. За разлика от Напстър, която не разполагаше с никакви авторски
права, то тази организация е поставила своята дейност според изискването на
всяка буква от Закона за авторското право. Отново за разлика от Напстър Букшеър
точка орг поставя своята колекция от книги на централно място, давайки
възможност за лесно и бързо намиране на всяко заглавие, което представлява
интерес за потребителите.
Първоначално Букшеър точка орг стартира с 2000 заглавия от различни области -
белетристика, автобиографии, справочна литература, класически произведения и
др'. Колекцията се очаква бързо да нараства през настоящата и следващите години.
Ентусиазмът относно бързия растеж на колекцията на Букшеър точка орг се дължи на това, че както броят на хората, изпитващи затруднения при работа със стандартни печатни текстове, непрекъснато расте, така и разнообразието от интереси се увеличава. Като слепи хора ние често попадаме в ситуации, където виждащите се опитват да ни казват какви услуги трябва да има и по какъв начин те да бъдат управлявани.
Тук обаче членовете на новата общност са тези, които ще играят първостепенна
роля относно определянето на това, което е необходимо и конкретизирането на
най-важните нужди.
Бинетек усърдно събираше през цялата 2001 година всякакви сканирани печатни
материали. Много слепи хора, които със собствен труд са успели да сканират и
конвертират в електронни текстове хиляди заглавия, определено имат своя голям
принос за вълнуващия старт на Букшеър точка орг. Няма съмнение, че все повече
хора с течение на времето ще оценят предлаганата от фирмата услуга и ще се
убедят, че постоянният достъп до информацията, която ги интересува, е едно
голямо предимство, придобито с усилията на всеки един от нас. Всички доброволни
сътрудници ще имат възможност не само за предоставяне на сканирани от тях
материали, но ще имат думата по отношение на разнообразието на заглавията, както и относно тяхното отлично качество.
Хората, интересуващи се от дейността на Букшеър точка орг, трябва да запазят и
прегледат всички свои сканирани материали, независимо дали те са били
предназначени за училища, работно място или за обществени библиотеки. Това е
важно, защото по-голямата членска маса със своите усилия като цяло ще допринесе
за намаляване на общите разходи по поддръжка на проекта.
Тъй като Бинетек е неправителствена организация, цените, които трябва да се
заплащат за интернет-услугата, зависят до голяма степен от сферата на работа и
от нейната обществена значимост.
Още преди да Бинетек да отвори врати, фирмата получи много добра предварителна оценка от публиката, състояща се от хора със затруднения при работа с печатен текст. Екипът работеше в тясна връзка с Националната асоциация на американските издатели, а това е организация, на която многобройните издателски къщи разчитат да бъдат защитени техните комерсиални интереси.
Докато услугата, която предоставяше Напстър, а именно разпространение на
авторски произведения без заплащане се счита от музикалната индустрия за огромна заплаха, то тъкмо обратното, издателите на различна литература вземат
най-активно участие в работата на Букшеър точка орг. Известно е, че издателите
са били подлагани на натиск от време на време да се съгласят да предложат и
приемат законодателни инициативи за по-голям достъп до техните продукти. Но в
този случай същите издатели в голяма степен помогнаха за развитието на проекта,
съобразявайки се с изискванията и като резултат се получи даже нужда за
поощряване на достъпа.
Като цяло основната тежест на разходите се разпределя върху издателите и върху
Бинетек по равно и може да се осъществява контрол както от тези, които
предоставят услугата, така и от онези, които я ползват.
Ясно е, че и много други организации на хора с различни увреждания също имат
активен принос за окончателната реализация на този проект. Създаден е и
консултативен комитет, който наблюдава работата. В него са включени такива
забележителни личности като Къртис Чонг, който е директор на технологичния отдел към Националната федерация на слепите (The National Federation Of The Blind).
Г-н Чонг настоява услугата, която предлага Букшеър точка орг, да може да се
ползва от всички хора по света, които имат нужда от нея. Американската печатница
за слепи и Американската фондация за слепи също имат положително отношение към проекта и са оказали неоценима помощ.
Как всичко това ще работи? Както всички традиционни служби, като службата към
Националната библиотека, Федерацията за дислексия при слепите и др', така и
Букшеър точка орг изисква от всеки, желаещ да получи достъп до книги със
защитени авторски права, да представи сертификат, удостоверяващ правото му за
получаване на материали в алтернативен формат. Това е много важна стъпка,
съобразена със Закона за авторското право и която прави дейността възможна.
Веднъж вече получил право, всеки човек от Съединените щати или другаде, имащ
достъп до интернет, ще може постоянно да си избира материали от сайт
www.bookshare.org било по заглавие, автор или категория. Ще има даже и отделна
секция, където ще се поместват само последните бестселъри.
Друго основно изискване от Закона, което задължително трябва да се спазва, е
предоставените материали да са във формат само пригоден за ползване от слепи или хора с други затруднения при работа с печатен текст. По тази причина Букшеър
точка орг ще работи само с упоменатите по-долу формати.
Първият се нарича електронен брайл степен II (electronic Grade II braille), но
той е известен повече със своята абревиатура BRF и дава възможност да се ползва
чрез динамичен брайлов дисплей или с ноуттейкър, или да се приготви за ползване
чрез някое друго брайлово четящо устройство във виртуалното пространство. Този
формат разрешава и отпечатване на текста направо на брайл.
Вторият формат, който ще ползва Букшеър точка орг, е (NISO/DAISY digital talking
book standart), както е известен дигиталния дейзи-стандарт за говорящи книги. От
тази гледна точка дейзи-файловете не са предназначени за всички. Както е
известно, този стандарт дава възможност на хората с различни увреждания да
ползват съответните материали почти както ги ползват хората без всякакви
увреждания, тоест в максимална степен изравнява нашите възможности, тъй като
дейзи-книгите позволяват чрез специален индекс бързо, прецизно и подробно
разглеждане на отделни страници или отделни глави от книгите. Тези файлове ще
бъдат само текст онли (TEXT ONLY) и ще могат да бъдат разчитани от всеки
синтезатор. Докато дейзи-стандартът е в сила, хората с различни увреждания и
предимно слепите хора ще имат неограничен достъп до всяка информация, както това не е било никога преди. Представете си например, че вие още докато сте на
страницата със съдържанието, сте намерили това, което ви интересува, а в това
време вашите зрящи съученици или колеги все още се мотаят из книгата,
мърморейки, че издателят не е подредил текста по начин, удобен за търсене.
От само себе си се разбира, че всички книги, включени в съдържанието на цялата
колекция, притежават собствено ръководство за работа (Book Rights Management
BRM). По тази и по много други причини Букшеър точка орг представлява нова
концепция не само сред хората със зрителни и други увреждания по целия свят, но
и сред цялата издателска общност.
Съществува оправдано притеснение, че може да се получи нецелесъобразно
използване на дигитализираните материали от някои потребители. Съобразно това
притеснение към всеки материал ще се прикачва информация за това кой ги е
изтеглял. Считаме, че по този начин потребителите ще бъдат обезкуражени да ги
ползват или разпространяват с други освен образователни или помощни цели.
Така или иначе Бинетек върви напред и разчита на активно участие на всички
заинтересовани от развитието му за в бъдеще.

Бр. 25

Говорещи автобуси и трамваи в Прага
През месец октомври 2001 г. в Дюселфдорф се състоя Международната изложба
"Рехабилитация и грижа". На нея се представят различни апарати и уреди, свързани
с образованието и професията, мобилността и рехабилитацията на инвалидите. Д-р
Томас Николай, главен редактор на сп. "Съвременност", орган на германския съюз
на слепите и слабовиждащите, е срещнал на един от щандовете представител на
организацията на чешките слепи и слабовиждащи. Това е бил инженер Павел Роцек от фирмата "Апекс". Тази фирма е демонстрирала система за звукова информация на
слепи и слабовиждащи, които ползват обществен транспорт.
Системата работи на УКВ. Тя представлява дигитално съоръжение, което се монтира
на превозните средства и се задвижва дистанционно от слепия, когато чака на
спирката. То има три бутона, с които може да си служи. При натискане на единия
от тях чрез малки високоговорители от автобуса или трамвая се съобщава техния
номер и линиите, по които се движат. С друг той може да отвори всички врати, за
да се качи. Същевременно това е свързано с информация до водача, който вече
знае, че сляп се намира на спирката. Тази система е внедрена от три години в
Прага и още три града. Апаратурата е монтирана в повече от 800 автобуса и
трамвая. Дистанционното е малко и леко. Дори се предвижда вариант да се вгради в
бастун. Има идея то да дава информация за стълби към метрото и ескалаторите за
посоката на тяхното движение.
Ново развитие на системата представлява защитата при ползване на метрото, която
при натискане на бутон 3 информира водача на влаковата композиция, че слепият на перона желае да се качи. Това е важно, тъй като новите вагони конструктивно имат индивидуално отваряне на вратите чрез натискане на бутони. В този случай вратите могат да се задвижват допълнително от водача. Има възможности системата да се приложи също така в супермаркети или на други места.
В момента в Чешката република хиляда слепи са снабдени с апаратчета за
дистанционно управление. Те се купуват от един специален магазин и се заплащат
от осигурителната каса и социалното министерство.

Националната организация на слепите в Испания (ONCI) е обявила награда в размер
на 300000 евро за нови технологии и разработки, които да ползват слепите.
Световноизвестният френски музей "Лувър" през летния сезон е дал възможност на
слепите посетители да опипат с ръцете си експонати на изкуство от
древноегипетската и римска епоха. Част от тях са били оригинали.
В Кьолн, Германия, е бил открит ресторант на тъмно. Посетителите се обслужват от
сляп сервитьор. Консумацията на напитки и храна става без светлина. Това е
забавно за виждащите посетители, които се потапят в света на слепите хора.

Бр. 27

В Германия са произведени 300'000 шаблона за монети на евро и центове, които се раздават безплатно на слепите хора.

Бр. 28

Радарна шапка
Броят на слепите и слабовиждащите хора по света непрекъснато нараства поради
по-голямата средна продължителност на живота и появилите се нови генетични
заболявания. Радарната шапка е предназначена да облекчи живота на тези хора. Тя
им помага да откриват всевъзможни препятствия по пътя си - стълбове, контейнери
за боклук, движещи се скутери, стърчащи огледала на автомобили, дупки, издатини,
стълби и т.н.. Радарното устройство може да бъде монтирано в предната част на
шапка, или да се носи на гърдите като медальон. То има хоризонтален и вертикален
обхват на пространството. Състои се от един изключително лек високочестотен и
още два ултразвукови радари, микропроцесор със специален софтуер, малка слушалка и батерии, които му позволяват да работи 30 дни без зареждане.
Когато радарът открие препятствие, той съобщава за това в слушалката на
английски или някакъв друг език. Силата на гласовото съобщение автоматично се
регулира според това какво е нивото на шума в околната среда.
Системата може да се използва както на улицата, така и в затвореното
пространство на обществените сгради. Радарът е много чувствителен и е в
състояние да открие обект с диаметър 3 мм от разстояние 3 метра. Хоризонталният
лъч има обхват с височина 2 метра и широчина 60 сантиметра. Това позволява
слепият навреме да бъде предупреден за отворени врати, висящи клони и навеси на
магазинчета. Устройството е в състояние да открива и прозрачни препятствия или
мрежи. Вертикалният лъч следи за нивото на настилката и стълби. Щом се появи
издатина или вдлъбнатина по-голяма от 4 сантиметра, ясният глас отново съобщава
нагоре или надолу се променя нивото на пътя.
Радарът позволява безпроблемно да се открие изхода на сграда. За да стане това,
слепият трябва просто да завърти главата си отляво надясно. Още по-интересно е
движението покрай стена. Определяте на какво разстояние искате да се движите от стената и всеки път, когато се отдалечите или приближите прекалено към нея,
следва предупреждението на гласа в слушалката. Радарът ще ви предупреди и за
приближаващ се към вас тих обект дори и вие да не се движите. Друга интересна
възможност е следването на придружителя от разстояние. Просто се задава
разстоянието, което искате да поддържате и гласът ви казва дали избързвате или
изоставате. Радарът позволява на слепия дори да тича. Бързината на съобщението
идва винаги съобразно със скоростта, с която се движите.
Невероятната шапка или медальон могат да говорят на различни езици и с избран от вас глас. Цената за всички модификации е една и съща - 270 евро. Фирмата
производител е "Бест протон".

Бр.28

Европейският съюз препоръчва на най-големите музеи да дадат възможност на
слепите посетители да опипват достъпните експонати, както и да им се осигурява
словесно описание.

Бр.29

От първи юли 2002 г. в град Варна работи маршрутна служба за хора с физически
увреждания. Фондация "Съпричастие" предлага три вида услуги:
- Транспорт от дома до държавни и обществени институции;
- Придружаване и помощ при посещение в образователни, здравни, социални и
културни институции;
- Посредничество между клиента и институциите в негово отсъствие (доставка на
книги по домовете, административни услуги, застъпничество и лобиране.

Услугите на маршрутната служба се ползват по предварителна заявка от деца и
възрастни с експертно решение на РЕЛК или ТЕЛК. Клиентите заплащат такса
съобразно вида и времетраенето на предоставените услуги. Проектът е финансиран
от програма "Матра - кап" на посолството на кралство Холандия.

Тодор Андонов гостува в читалището

Бр. 30

Фирмите в Съединените щати откриват ново море от възможности на трудовия пазар

Известната и у нас верига пицарии "Пица Хът" приема на работа в Съединените щати
много инвалиди и менаджерите с учудване са установили, че текучеството при тях е
много по-малко. При здравите работници то е около 150%, а при инвалидите - едва
20%. Заведенията за бързо хранене "Каролин файн" в Гринсбъроу назначават
инвалиди от 1988 г. и се оказва, че текучеството в рамките на 6 месеца спада от
80 на 5%, производителността на труда се качва от 70 на 95%, а отсъствията от
работа намаляват от 20 на по-малко от 5%. Според проучване на компанията "Харис енд асоушиейтс" от 1995 г. 90% от работодателите взели на работа инвалиди са склонни да наемат още такива хора и да съветват други свои колеги да направят същото. Независимо от всичко това процентът на безработните сред инвалидите в САЩ продължава да бъде висок, но налице са и някои положителни промени. През 1994 трудоустроените инвалиди с тежки увреждания считани преди това като негодни за всякакъв вид труд са били с 800 хиляди повече в сравнение с 1991 г..
Установено е, че непрекъснато се променя и характерът на предлаганата работа.
Сега 95% от работните места в Щатите изискват компютърна грамотност. Всичко това се има предвид при квалификацията и преквалификацията на хората с увреждания.
В момента в Съединените щати живеят около 54 милиона души с различни увреждания.
Те се считат за най-многобройното малцинство в страната. Икономистът Дъглас Крус
е изчислил, че ако само още един милион души от инвалидите започнат работа,
социалните разходи за тях ще намалеят с 1,2 милиарда долара, а раздадените марки за безплатна храна ще бъдат с 286 милиона долара по-малко. Плащанията на
държавата за здравни осигуровки ще се намалят с 1,8 милиарда долара. В същото
време новоназначените инвалиди ще придобият доход от 21,2 милиарда долара, като тези пари ще бъдат обложени и с данъци, така че държавата не само няма да даде, но и ще получи пари.
Производителите в САЩ вече гледат на 54-милионното множество от инвалиди като на голяма специфична група от потребители. Статистиката показва, че тази група е
била готова да похарчи през 1996 г. 796 милиарда долара, а през 2001 г. около
един трилион долара. Всичко това не е за пренебрегване. Компанията "Холмарк" в
Канзас пуснала на пазара брайлови карти и за кратко време продала 37 хиляди
пакета. Още по-голям успех е имала продажбата на карти с едър шрифт - около 1
милион пакета са били продадени почти веднага след пускането им на пазара.
Фирмата Матъл добави към куклите Барби усмихнатата Беки, която е на инвалидна
количка. Тази кукла се присъедини към компанията на преди това произведените
чернокожа Кристи и испански говоряща Тереза. Беки беше продадена само за 2
седмици и се наложи да бъдат произведени нови количества. Скоро след това
"Матъл" трябваше да направи и ново жилище за Барби "Къща на мечтите" с по-широки врати, за да може да влиза количката на Беки.
Индустрията в САЩ вече желае и рекламите да бъдат достъпни за всички. Още през
1986 г. Макдоналдс пуснаха реклама как двама глухи тийнейджъри обсъждат
качествата на Биг мак посредством жестомимична реч. Четири години по-късно
реклама на "Сити банк" направи звезда лишена от слух жена. През 1993 г. фирма за
корнфлейкс за пръв път рекламира продуктите си с превод на жестомимична реч и
субтитри. Проучване, което направиха организаторите на параолимпияйските игри в Атланта през 1996 г. показа, че обикновените граждани, които дори нямат контакт с увредени хора, много добре приемат всякакви продукти, свързани с каузата на инвалидите.
Материалите са подбрани от бюлетина на
Комитета за трудоустрояване на инвалиди в САЩ.

С вързани очи - наслуки!

Швейцарците се радват на най-новия и най-необичаен начин на хранене. Вече има
опашка от чакащи желаещи да обядват в пълна тъмнина. Сляп свещеник, който се
осмели да изтегли заем от 200 000 английски лири, за да отвори ресторант
"Сляпата крава", постигна невероятен успех в областта на ресторантьорството в
Швейцария миналата 2001 година. Чрез този ресторант свещеникът иска да покаже на виждащите как на практика изглежда светът на слепите.
Сензационното заведение за хранене е отворено в Цюрих - Швейцария, персоналът се състои от слепи, работи в пълна тъмнина и обратно на всички очаквания се
превърна в изключителна атракция. 37-годишният свещеник Джордж Спилбърг вече възнамерява да отвори клонове на "Сляпата крава" из цяла Швейцария. От миналата година досега за ресторанта се правят постоянни резервации и винаги минавайки оттам, човек може да види дълга опашка, на която се редят както виждащи, така и слепи, желаещи да изпитат най-чудатия начин за обед в цяла Европа.
Идеята за такъв ресторант се зародила в дома на свещеника. Той понякога си
позволявал да завързва очите на своите гости, като по този начин желаел да ги
потопи в света на невиждащите.
"Гостите ми споделяха, че със завързани очи могат да се концентрират напълно
върху храната и същевременно внимателно да следят разговорите наоколо - споделя той. - Така се постига пълна концентрация."
Бавно и постепенно от тези експерименти се стига и до малко грубичкото име на
ресторанта "Сляпата крава", което пък се взаимства от една доста разпространена
детска игра, а именно играта на сляпа крава.
Всъщност парите той заема заедно с четирима свои слепи колеги от местни
бизнесмени, от местната община и от Лютеранската църква. Като предтекст за заема те използват възможността за създаване на работни места за хора със зрителни увреждания, както и нагледно да представят на виждащите как изглежда отвътре светът на хората без зрение.
Като резултат от реализацията на проекта всяка вечер се разнася смесен звук от
разговори, леене на вино, скърцане на ножовете и вилиците по порцелановата
посуда, тракане на столове по дървения под, радостните гастрономически възгласи
на одобрение на простата, но много добре приготвена немска кухня и много, много
смях. Говеждото задушено с червено вино, кнедлите и свинските крачета са
най-популярната храна в този необикновен ресторант.
Сервитьорите и сервитьорките носят звънчета закачени на краката им, за да могат
да бъдат чути от посетителите, когато се движат насам-натам. Начинът, по който
те водят своите клиенти до масите, напомня картината на вериги от ослепените от
газовите атаки войници през Първата световна война - всеки сложил ръка на рамото на другаря си пред него.
Пушенето е забранено. Така също е забранено внасянето на джобни фенерчета, а
дори и светещи часовници, тъй като собствениците на ресторанта са убедени, че
ефектът от тъмнината ще изчезне и поради проникването на най-незначителния лъч светлина. На виждащите гости се допуска една-единствена отстъпка - светлина само в тоалетните. Но те биват завеждани там от обслужващия персонал, както това става с невиждащите.

Любопитно е да се отбележи, че не се забелязва увеличен процент на счупване на
чаши, чинии и пр. в "Сляпата крава" в сравнение с нормалните ресторанти. Но за
шума не може да се каже същото, защото виждащите компенсират невъзможността да ползват зрението си със своите гласове, като почти крещят, викайки сервитьорите за уточняване на своите поръчки.
Андриан Скафнер - управителят на "Сляпата крава" споделя, че към заведението
вече проявяват интерес редица концептуални дизайнери от Лос Анджелис. Той вярва обаче, че концепцията, изложена чрез "Сляпата крава", бързо ще бъде възприета първо в самата Швейцария и Европа, преди да пресече Алпите и Атлантическия океан.
"Много от хората си мислеха, - продължава г-н Скафнер, - че това ще бъде
поредното забавно хрумване в ресторантьорския бизнес и ще си отиде, но с радост
мога да заявя, че за вечери са направени резервации вече за няколко месеца
напред, както има много предварителни резервации и за обедно време. Практиката
винаги показва, че всяка иновация се посреща от повечето хора положително, на
всичкото отгоре чрез нашето предложение хората по един много забавен начин могат да се почувстват като пещерняци за известно време.
Известно е, че много от слепите предпочитат да си вземат парчето месо направо с
ръка и така да го ядат, защото така е по-лесно, отколкото да се ползват вилица и
нож, особено на обществено място. Оказа се обаче, че и много от виждащите
предпочитат този много по-лесен, макар и недостатъчно изискан начин на хранене."

Кристийн Уегмюел, 29-годишна сервитьорка в ресторанта споделя:
- Скоро ни посетиха три много весели двойки и жените едновременно пожелаха да
станат да се измият. Когато се върнаха, мъжете им бяха разменили местата си и
започнаха да ги целуват.
По едно време чувам една от жените да крещи:
-Спри, спри, ти не си моят съпруг. Миришеш ми различно.
Другите обаче или не можаха да направят разликата, или пък просто така им
харесваше, но те продължиха да се целуват.
Изглежда обаче, че концепцията на "Сляпата крава" се приема от много хора и като необичаен начин за запознанство. Много агенции за запознанство започнаха да уреждат срещите на своите клиенти в този ресторант, като им дават възможност да задават въпросите си към отсрещната страна в тъмнината и ако отговорите им се
харесат, те по-късно се представят един на друг на светло.
"Ние не искаме да използваме за смях това, че човек е сляп - споделя г-н
Спийлман, салонният управител - ние просто искаме да потопим виждащите в нашия
свят и да им покажем как може да се живее и без светлина. Много се радваме, че
това се харесва на публиката. Радваме се също, че успяхме да заемем една
абсолютно непредполагаема ниша в ресторантския бизнес."

Рикша за седем души или пътуваща конференция

При тази рикша, холандско изобретение, седем души седят в кръг и въртят педали.
Ако някой се почувства изморен, разбира се, може да спре да върти, останалите ще
го возят. Един управлява рикшата, а удоволствието е за всички. Карането на това
возило предизвиква усмивки на лицата на пасажерите. Дори хора, които не се
познават, скоро започват да разговарят един с друг. Това не е обикновена рикша,
а мобилно парти.
Вече на доста места по света могат да се видят подобни партита. С подобна рикша
можете да направите панорамна обиколка на Лондон, в Амстердам тя е средство за
изграждане на колектив, а в Дъблин чудесна възможност за разходка на слепи хора.
В повечето големи градове вече не е проблем да се наеме това странно превозно
средство.

Из репортажа “Достъпен интернет-дизайн за слепи»

Чешки производители показаха органайзър, който в същото
време е и "Джи пи ес" апаратура за ориентиране, чрез сателитна връзка. В
органайзера се поставя електронна карта на съответното населено място, тя може
да бъде подобна на симкартата за мобилния телефон. С точност до 2 метра
незрящият може по всяко време да разбере къде се намира в града. Ако на картата
са специално отбелязани различни обекти - магазини, аптеки или спирки на
градския транспорт - слепият човек лесно ще може да ги открива. Само преди седем
години подобна разработка беше в много начален стадий дори във Великобритания.
Сега англичаните имат подобен органайзър, доста по-усъвършенстван, но чешките
постижения са наистина впечатляващи. Прага е един от малкото градове, където се
движат говорещи трамваи и има говорещи спирки. Чешката електроника може успешно да се продава на запад, защото е доста по-евтина, а качеството й не е никак лошо.

Бр. 32

Италианската политика за достъп до литературата за слепи

Италианският съюз на слепите винаги е бил заинтересован и ангажиран с
интегрираното обучение на слепите и слабовиждащите деца. Оказвана е помощ на
техните родители, търсят се контакти с училищата и местните власти, които също
имат грижата за образованието на тези ученици и по-точно - осигуряване на
специализирани материали за учителите, организиране на училищни лагери и
транскрибиране на учебници за незрящите. През 2002 г. в Италия доста неща се
промениха с цел слепите да имат по-добър достъп до културата и академичните
познания. Първоначално група издатели се съгласиха техни книги да бъдат
препечатвани на брайл, без да се изисква специално разрешение от тях. Дори някои от издателствата предоставят на Съюза на слепите и библиотеката на слепите книги в дигитален формат. Адаптирането на брайл и отпечатването е работа на брайловите печатници.
Преди постигането на това споразумение издирването и адаптирането на книгите
беше въпрос на добри лични контакти с менажери от различни издателства.
Най-честата практика беше книгата да се купи от пазара, да се иска разрешение за
транскрибирането й, което идва доста късно или въобще не идва и едва тогава да
се пристъпи към отпечатването на брайл. Беше въпрос на време да се уреди
оторизирането на определени институции, които да имат правото да конвертират на брайл или електронен вариант книги и учебници за слепите. В крайна сметка на 23 октомври 2001 г. беше намерено решение с подписването на споразумение между Асоциацията на издателите в Италия, в която членуват около 85% от издателските къщи, Съюза на слепите в Италия и библиотеката на слепите. В споразумението издателите признават специалните нужди на слепите и слабовиждащите от книги на различен формат, а от друга страна са зачетени авторските права на издателите и на хората, чиито имена стоят под заглавието на книгите. Издателите се ангажират да направят тяхната продукция достъпна за всички, без да бъде дискриминиран никой, като изрично се вземат предвид нуждите на слепите и слабовиждащите от книги на брайл, едър печат и електронен вариант. Единствено Съюзът на слепите и библиотеката на слепите са оторизирани да адаптират и разпространяват литература за слепи.
В споразумението се казва:
1. Веднага след закупуването на книгата оторизираните институции имат право да
я изработят във формат, достъпен за слепите и слабовиждащите хора.
2. Индивидуални читатели също могат да искат транскрибирането на определени
книги, необходими за тяхното обучение, като ги ползват само за лични нужди.
3. Слепи и слабовиждащи ползватели могат свободно да разменят книгите един с
друг.
4. Копията на електронен вариант не може да се предоставят на каквито и да е
медии или да бъдат разпространявани чрез Интернет.
5. Оторизираните институции са длъжни да запазят художествената стойност и
интегритета на адаптираните книги. Промени са възможни само ако специалните
нужди на слепите и слабовиждащите изискват това.
6. Всяко копие трябва да съдържа следния текст: Италианският съюз на слепите или Италианската библиотека на слепите е оторизирана институция да отпечата тази книга, разрешена за ползване само от слепи и слабовиждащи читатели.
Двете оторизирани институции се ангажират да не допускат безконтролно
използване на тези книги. Подписаното споразумение е от изключителна важност за
учениците, които имат остра нужда от навременно доставяне на учебниците им. То
обаче едва ли ще реши всички проблеми. Все пак неговото подписване е значителна крачка напред към по-добър достъп до информация за хората със зрителни увреждания.
Втората инициатива на двете оторизирани институции е отпечатването на книги
съобразно индивидуалните нужди на читателя - персонална книга. В Италия книгите
на едър печат не бяха особено разпространени поради известна резервираност в
учебните заведения към тях. Това се отнася най-вече за първата половина на
миналия век. Ние знаем, че качеството и функционалността на зрението при
слабовиждащите варира в доста широки граници. Знаем, че книга, абсолютно
достъпна за един слабовиждащ, може да бъде недостъпна за друг. Ето защо се
предвижда изработването на книги, съобразени с индивидуалните нужди на
съответния читател. Това дава възможност на един човек, след като е установено
какъв шрифт е най-подходящ за него, да му бъде изпратена книга, която да се
отпечата точно в този шрифт. Училищата с интегрирани слабовиждащи ученици са
помолени да уточнят кой вид едър печат е най-подходящ за тях. За да се избегнат
грешки, те могат да потърсят помощ от най-близкия център за рехабилитатция на
слабовиждащи.
Досегашната работа след подписването на споразумението е доста успешна. Съюзът на слепите в Италия и библиотеката на слепите са твърдо решени да направят всичко възможно книгите и учебниците да стават все по-достъпни за слепите и слабовиждащите каквото и да струва това.
Ензо Тиоли, председател на комисията по образование към Европейския съюз на

Бр. 33

BBC и аудиоописанието на телевизионните програми
Уилф Уайт от BBC направи презентация за това какво се прави в тази компания за
аудиоописанието на някои от телевизионните програми. Той подчертава, че
технологията, която използват за тази цел е приета за стандарт в Европейския
съюз - одобрен от консорциума "дигитално видеоизлъчване", в който членуват 300
телевизионни компании, производители на различни видове апаратура, мрежови
оператори - производители на софтуер, регулаторни органи от 35 страни.
Европейският съюз за радио и телевизионно разпространение е член на този
консорциум.
Според данни от кралския институт на слепите във Великобритания има около 2
милиона души със зрителни увреждания. Деветдесет и четири процента от тях
"гледат" телевизия. Ръководството на BBC не гледа на тези хора като второкласни
зрители. Ето защо се прави всичко възможно те максимално най-пълноценно да се
наслаждават на телевизионните програми. За незрящите вече се предлага
аудиоописание на голяма част от предаванията в най-гледаното време. Подбран е
екип от специално обучени хора с ясни и разнообразни гласове, които умеят
творчески и точно да опишат какво става на екрана. За да не се отклонява
вниманието от програмата, аудиоописанието се вмества в паузите, когато няма друг
говор. Понякога в тези паузи звучи музика или звуци, които пресъздават
атмосферата на действието. Аудиоописанието трябва да бъде ненатрапчиво и
достатъчно ясно.
Има две възможности да се подготвят подобни програми. При първата смесването на
аудиоописанието и основните звуци от програмата става преди излъчването, а при
втората описанието върви паралелно с програмата и смесването става в самия
приемник. В първия случай балансът за това колко силно да звучи описанието на
фона на програмата се определя в студиото. Във втория случай зрителят може сам
да регулира този баланс. Във Великобритания сателитният канал Скай предлага
първия вариант. При него не е необходимо поставянето на допълнително устройство на телевизора. Това е значително предимство, но от друга страна, освен че зрителят не може да регулира колко силно да звучи описанието, той не може да го слуша отделно от звука на програмата в слушалки, за да не пречи на зрящите,
които гледат телевизия в същата стая. При този вариант незрящият не може да
получи никаква допълнителна аудиоинформация, като например какви предавания са включени в програмата или кое е предаването, което тече в момента и кое следва.
Поради тези причини основните телевизионни компании във Великобритания BBC, ITV и Канал 4 препоръчват смесването на звука на описанието и програмата да става в самия приемник. За тази цел телевизорът трябва да има допълнително устройство, което приема паралелно излъчения звук на описанието.
BBC работи съвместно с Кралския институт на слепите от 1992 г., когато се
появиха първите наземни устройства за телевизионно разпръскване.
Авторът на презентацията искрено се надява, че и други компании ще последват
примера на BBC.

Бр. 34

Първата аудиодискрипция в България
Това необичайно събитие стана на 24 февруари 2005 г. в кино "Център", София. На
слепите посетители бе прожектиран американският филм "Рей". Безплатната
прожекция бе организирана от културния център при американското посолство. По
време на четенето на суптитрите с микрофон и високоговорител се обясняваха
картините от филма. По такъв начин думите на актьорите се допълват от
представата за техните действия и най-същественото, което се случва на екрана.

LAMBDA - улеснен достъп до математическите знаци чрез брайлов дисплей и
синтетична реч
LAMBDA е тригодишен проект, стартирал на първи септември 2002 г., финансиран по програмата Европейски съюз и технологии на информационното общество. Основната цел е да се създаде интегрирана система за писане и четене на математически текст на брайл и със синтезатор. В проекта участват 14 партньори, включително и Европейският съюз на слепите, като резултатите от него трябва да
облагодетелстват потребителите от всички страни-участнички.
Информационните технологии значително увеличиха образователните възможности на слепите студенти. Независимо от всичко все още съществуват сериозни бариери пред изучаващите математика и природонаучни дисциплини, където се използват символи, доста по-различни от конвенционалния текст. Това поставя в неблагоприятно положение младите хора с увредено зрение и се отразява зле на тяхното културно и професионално развитие. Те са отблъснати от точните науки и са принудени да се ориентират най-вече към хуманитарните. В съвременното общество подобно състояние не може да бъде приемливо. Най-значителното изискване за промяна е свързано с възможността слепите ученици в гимназията да могат еднакво бързо и ефективно да решават задачи със зрящите си колеги. Освен това учителите в масовите училища, които не знаят брайл, държат интегрираните незрящи ученици максимално пълноценно да бъдат включени в обучителния процес по математика, физика и химия.
LAMBDA представлява мощна и гъвкава система, съвместима с най-популярните
стандарти, която позволява на слепите ученици и студенти да пишат и четат
математически знаци. Тя се базира на линеарните кодове, които може да бъдат
мигновено конвертирани на брайл чрез програмата MathMl и специален математически редактор, създаден за нуждите на учители и студенти.
В различните страни съществуват различни брайлови математически знаци. Новата
програма позволява те да бъдат въведени без проблеми, за да се съобрази с
местните изисквания. Кои са основните цели на проекта?
1. Да се създаде редактор за писане на математическите изрази, който да
позволява тяхното четене на брайл и с говорещ синтезатор.
2. Конвертирането да става бързо и без грешки.
3. Системата да може да работи безпроблемно с най-често използваните
математически формати - "LaTeX, MathType, Mathematical" през MathMl.
4. Зрящите преподаватели да имат пълен достъп за работа със системата.
5. Да се осигури транслираща програма за отпечатване на шестточков брайл на
произведен или внесен в компютъра математически текст, като се използват
основните европейски национални кодове.
За повече информация по този проект посетете интернет адрес
www.lambdaproject.org.

Бр. 35

В началото на октомври Европейската комисия прие наредба към всички летища на
страните от Европейския съюз. В нея се изисква по-доброто обслужване на хората с
увреждания. Това означава, че те ще бъдат обслужвани от влизането им в летището до настаняването в самолета. В задачите се съдържа и необходимостта да се съобщава и на летището, където каца самолетът за пристигането на лицето. Между указанията е предвидено също така подобрението на архитектурната среда за хора с колички, както и придружаването на слепите от длъжностни лица. В миналото е имало също препоръки на Европейската комисия, но те са носели доброволен характер и резултатите от практиката не са били особено добри.
Наредбата влиза в сила от 1 януари 2007 г.

Бр.36

Центърът за нови технологии в Хелзинки е разработил система за ориентиране на слепите в пространството чрез мобилен телефон. Информацията се получава гласно. Тя определя мястото, на което се намира потребителят. Насочва го по искания от
него маршрут. Споменава превозните средства, с които може да отиде до целта.
Освен това дава сведения за планове на улици, времето и др. Това става чрез сателит и словесен отговор с допълнително устройство, свързано с GPS.

Музей на диалога

Под това заглавие слепият журналист от Германия Кейван Дахиш е публикувал в
печата съобщение за един музей във Франкфурт на Майн. Интересното е, че
посетителите му се запознават с обстановката в пълна тъмнина. Помещенията са
шест, преминава се през гора с птици и характерните за нея звуци, през шумно
кръстовище с целия градски шум с високи децибели, където могат да се чуят
всякакви превозни средства. Друга обстановка е домашна, с всевъзможни предмети,
отделено е и място за форми на изкуство като скулптори и релефни барелефи.
Накрая има и ресторант, където на тъмно се поднасят менюта от слепи сервитьори.
В музея работят общо 34 души, от които 12 са слепи. Издръжката е въз основа на
изравнителните осигурителни вноски за ангажиране на работа на хора с увреждания.