Християнски център за хора с увреждания
Българска версия на сайта - Текуща БЪЛГАРСКИ English version of the siteENGLISH  
 
НАЧАЛО
КАКВО НОВО В САЙТА
НОВИНИ
ЗА НАС
ЕКИПЪТ НА БЛАГОДАТ
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НЕЗРЯЩИТЕ
ПОРТРЕТИ
СПИСАНИЕ
БИБЛИЯТА
АВТОРИ
СВИДЕТЕЛСТВА
ИЛИЯНА
ДИАН
ДАРЕНИЯ
БИБЛИОТЕКА
РЪКОВОДСТВА
ГАЛЕРИЯ
ВРЪЗКИ
ДРУГИТЕ ЗА НАС
КОНТАКТИ
Увеличаване размера на буквите Намаляване размера на буквитеНовини


17-ти март 2017

Библията на уголемен шрифт вече е на разположение в офиса на служение „Благодат“.

Библията на уголемен шрифт вече е на разположение в офиса на служение „Благодат“. Продава се на приемлива цена далеч под реалната й стойност. Тя е красива и удобна. Към нея е приложена лупа, за да стане още по-достъпна. Всеки, който се интересува, може да позвъни на телефоните:
032/281137 и Мобилен: 0898547116

Вижте как изглежда самата Библия.

  

3-ти май 2014

Брайловата Библия на български е вече факт

Стефка Стойчева

Бог обича всички
Искам да ви представя едно важно Божие дело.За първи път в България е отпечатана цялата Библия на брайл.

На трети май в Пловдив Християнски център за хора с увреждания „Благодат“ и Българско Библейско дружество организирахме тържествено отбелязване на това важно събитие, което е голям принос за духовната култура на незрящите в България. Бяха поканени хора от страната, които се ползват от това благо и през всичките тези години са чакали с нетърпение отпечатването на всеки том..

снимки от събитието

А ето на кратко историята на Библията на брайл в България. След много години мечти и надежди, търсене на възможности и вяра, че Бог не може да забрави за хората без зрение, най-после Библията е достъпна вече и за тях. Вече са реализирани няколко варианта - електронен, аудио в MP3 формат и на брайл. Историята е дълга.За мен тя започна през 90-те години на миналия век, но за много слепи, това е дългогодишна мечта. В края на 1990 година Бог доведе църквата в комплекса на слепитечрез мисия Филаделфия, за да повярвам аз, защото Той ме е избрал да съм Негов служител. Така ме свърза с Иван Танев – незрящ също от Пловдив. Започнахме да обсъждаме какво да направим за да имаме Библията на брайл. Бяхме решени да я преписваме с брайлови пишещи машини, като за целта привлечем и други незрящи. Имаше и други интусиасти и може би щяхме да изпълним замисъла си, но това щеше да отнеме много години и щеше да е само в един екземпляр. Бог обаче е видял всичко това и е решил да не ни подлага на такъв тежък труд. Свързахме се с Bible Alliance и получихме от тях Новия завет на касети заедно с малки касетофончета за слушане. Това ни удовлетвори донякъде, ноние  обаче продължавахме да си мечтаем за Библия на брайл. Иван Танев се свърза с един професор от Англия, който беше готов да ни съдейства, но за нещастие, професорът почина и всичко се изгуби. Отново трябваше да търсим други пътища. Бог е чудесен и благослови търсенето ни. Аз търсех чрез английски език, а Иван- чрез немски. Свързахме се с един англичанин, който беше повярвал в затвора и там беше научил брайл. Беше започнал да пише с пишеща машина, а след това се беше научил да работи с компютър и с помощта на брайлови принтери печаташе книги на различни езици. Той изпращаше книгите на български в България за коригиране. Ние му ги връщахме като описвахме грешките, той ги отстраняваше и ги печаташе. Уговорихме се с него да отпечата и Библията на брайл. Аз писах до Библейското дружество в Англия, а Иван танев – до Германското. Откликнаха от германското Библейско дружество и започнаха да печатат Библията там. Тук направихме списък на желаещите да я имат и бяхме готови да я разпространяваме. Пристигна евангелието от Матей през 2000 година. През 2001 г, дойдоха в България ИнгридБишоф и Юта Клинк от брайловия отдел и решиха печатането на Библията да продължи в България. Те предложиха Българско Библейско дружество да организира печатането, а аз – разпространението. За целта през 2001 г. учредих Християнски център за хора с увреждания „Благодат“ и отворих офис в Националния център за рехабилитация на слепи. Печатането на Библията на брайл се изпълнява от брайловата печатница на Съюза на слепите в България. Година след година се добавяха томовете на Новия и Стария завет. Така след 14 години вече е готова цялата Библия. Всички незрящи, които знаят брайл, имат желание да я притежават и имат място в дома си за нея, могат да я получат напълно безплатно от нас. Цялата Библия е в 58 тома, а финансовата стойност на един том е 45 лв..
Отпечатаната на брайл Библия е най-новия превод на Българско Библейско дружество. Използвани са най-новите преводи на Светото писание от оригиналните езици, дело на професори от Богословския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и от БАН. Текстовете са на съвременен български език и се четат леко. Думите са ясни и разбираеми – без архаизми.

Освен Библията на брайл досега сме осъществили съвместно с Германското и българското Библейски дружества аудио Библия в четири диска на mp3 формат и на един диск одобрената от Министерството на образованието и науката Библия за деца.

Тази година започва работата по издаването на Библия на уголемен шрифт. До 2016 г. и тази част от проекта трябва да завърши. Но работата по целия проект ще продължи за да се издаде и Библията за деца на брайл. Така целият проект „Библията достъпна за всеки“ ще бъде завършен. Всеки, който желае ще може да чете тази книга на книгите.

Божието Слово е светлина, която осветява пътя ни и усилва вярата ни в Бога и разпалва копнежа ни да Го познаваме все по-добре и по-добре. Така приближавайки се до Него, ще придобием Неговия образ и подобие.

За контакти с Християнски център за хора с увреждания „Благодат“:
Пловдив 4006
Ул. Ландос 24
П. кутия 11
Тел.: 032/28-11-37
Мобилен: 0898547116
E-mail:
stefka@gracebg.orgдекември 2009.


Луи Браил - създателят на азбуката за незрящи, наречена на негово име
Повече от тук >>


Запознайте се с Димка и Кирил Дамянови
Димка и Кирил Дамянови живеят в гр. Пловдив. Членуват в Съюза на слепите. Работили са в „Успех”.
От няколко години се изявяват като творци и музиканти. Участват на много фестивали като дует „Настроение” и с песните си създават приятно настроение у тези, които ги слушат.
Наскоро издадоха и своята първа стихосбирка „Огън и лед”. Вярваме, че стиховете им ще ви доставят удоволствие.
прочетете я от тук>>

октомври 2008

Здравейте  ,

Пиши Ви една жена по професия учителка,която вместо да се радва на децата си тя търси контакти със някой,който да подаде ръка в един труден за нас момент.Реших ,че Вие може да ми помогнете ако Ви е по-възможностите и по-силите.Аз съм леля на едно младо момче изпаднало във голямо нещастие,което търси утеха само във мен т.с в леля си/сестра на неговата болна майка/.Искам да отправя ЗОВ за помощ към Вас.Момчето за което Ви моля е на 27 години казва се Христо Милчев Христозов от гр.Тополовград обл.Хасково,със този зов Ви моля да откликните с помоща си и проявите милосърдие към това момче ,един млад и изпаднал в болка и отчаяние младеж.Живота му е в ръцете на хора като Вас ,добронамерени и желаещи да помагат. 

Зная,че много като нас Ви молят,но аз искрено се надявам, да ми помогнете.Ние знаем , че мечтите са за да се сбъдват, а трудностите да се приодоляват.Набираме средства за трансплантация на орган-бъбрек в Италия.Необходими са средсва за осъщесвяване на същата не са по-силите на семейсвото му, тъй като майка му също е на хемодиализно лечение от 1996 година и за нея се грижи и той.Цената е много голяма за такъв вид операция , затова Ви моля за съдействие изразяващо се във Вашата добра воля да ни помогнете да се избавим от този АД, да ни протегнете братска ръка за помощ.Това за нас е една голяма битка.Имаме и ние цели и стремижи,и искаме да ги сбъднем.Чукаме на много врати да се отворят и да ни подадат ръка за помощ , както е рекъл Господ  " Чукайте на моята врата и аз ще Ви отворя".Ние не търсим и не искаме необходимата сума от един човек , а се молим да ни се помогне дори и само с 5 Евро.Както се казва в българската мъдра поговорка ''Капка по капка вир става".Ето това търсим от
всякъде по-малко и може да се получи .

Вие знаете какво е Зорница-звездата , която се нарича още Вечерница и която всяка вечер изгрява първа и залязва последна - също като нашата Надежда , която не трябва да губим.

Моля Ви помогнете ни и най- вече на Христо ако имате възможност.


Благодарни ще бъдем на всички , които искат да ни помогнат и бъдат съпричастни с нашата болка,а на тези които не искат Бог да им даде здраве и щастие.

Разчитаме на Вас, да се сбъдне мечтата ни да оздравее това младо момче.Да спасим още един българин.Всички документи и разрешителни за събиране на средсва са готови,но в този малък град няма кой да ни помогне.Ще чакаме отговор на моя та поща,защото момчето няма компютър дори то само да Ви пиши. 

С много уважение и пълно с болка сърце -лелята на отчаяният Христо. Много, много ме боли-Андриана Башаева-GSM-0878608708

допълнителни документи (не са пригодени за четене от незрящи)


Фондация „Хоризонти” е една от 329-те организации кандидатствали по първата открита процедура "Развитие на структурите на гражданското общество - ефективност и професионализъм за постигане на партньорство с администрацията и съдебната система" на Оперативна програма “Административен капацитет”,
приоритетна ос ІІ.


„Управление на човешките ресурси”,
подприоритет 2.3.
„Укрепване на капацитета на структурите на гражданското общество”.

Проектът на фондацията „Подкрепа за развитие на неправителствените организации на хората с увреждания в България” е сред 47-те проекта спечелили финансиране в рамките на процедурата. Неговото начало е 5.2.2008 г. И ще бъде с продължителност 18 месеца. Основната цел на проекта е: Повишаване на капацитета на НПО на и за хора с увреждания, за ефективно взаимодействие и готовност за партньорство със структурите на Българската държавна администрация. Целта ще бъде постигната чрез изграждане на мрежа от организации на хората с увреждания от цялата страна за осъществяване на всестранно сътрудничество, общи действия и  ефективни партньорства. По проекта са предвидени обучения, които ще бъдат полезни за всички организации на хората с увреждания, желаещи развитие и повишаване на своя капацитет.

Скъпи приятели, „Съединението прави силата”, а „Сговорна дружина планина повдига.”. Нека да насочим своите мисли и енергия към сближаване, партньорство и ефективно общуване!
Очакваме да се свържете с нас и сме отворени за конструктивен диалог.
Пишете ни!
Лице за контакт: Хюсеин Исмаил.
horizonti@dir.bg
тел. 02 962 55 25, 0897 85 89 76.


На вниманието на хоратата със затруднение в зрението или друго увреждане, поради което не могат да четат Библията на нормален шрифт.
Разполагаме с Новия завет в MP3 формат. Можете да получите диска напълно безплатно. Обадете ни се или ни пратете e-mail.


Горещо Ви препоръчваме да намерите и прочетете на американката от корейски произход Чу Нам "Небето е съвсем реално". За съжаление не е свобнодна и не можем да ви я предоставим. Всеки християнин ще се почувства благословен и ще научи много неща за Небето, Исус Христос и ще може да провери да върви по пътя към Небето или се е отклонил. Тази книга ще Ви послужи за да очистите сърцата си и да се приготвите за господния ден.


ноември 2007 година - Включете се в петицията в подкрепа на уволнената директорка Ваня Стоицова
http://www.bgpetition.com/Vania-Stoitsova/index.html13 ноември е международен ден на слепите.
На този ден припомняме на обществото за себе си. Затова, че имаме нужда от приятелството и подкрепата на хората с нормално зрение, защото те могат без нас, но ние не можем без тях.
На този ден припомняме и на правителството, че имаме нужда от някои облекчения като компенсация за липсата на зрение.
На този ден си спомняме и за Валентин Аюи – човекът наречен баща на слепите, защото пръв се зае с организираното образование на слепите. За него можете да прочетете в „за слепите”

 Започна отпечатването на брайл на книгата Псалми. Тя ще излезе в три тома. Вече са готови 50 екземпляра от първи том. Ако поръчате при нас, ще я получите безплатно.


Все още имаме в наличност някои от томовете на Новия завет на брайл. Можете да поръчате при нас. За вас е безплатно.


Християнски център за хора с увреждания „Благодат” вече е официален разпространител на проповедите на Бени Хин. Можете да поръчате на диск или хартиен носител. Безплатно е за вас.


Можете да си избирате от нашите каталози и да поръчвате при нас на дискове или на файл по e-mail.


15 октомври е ден на белия бастун. Белият бастун е символ на слепотата, но също така и символ на самостоятелността на незрящите хора. Чрез правилното му използване, те са независими при придвижването си. Затова той е ценно техническо средство за тях.


На 17 октомври се навършват 40 години от откриването на Националния център за рехабилитация на слепи в Пловдив. Там незрящите от цялата страна се обучават да ползват правилно техниките на белия бастун, да овладеят брайловото писмо, получават добро компютърно обучение и знания и умения за ежедневния живот. Могат да овладеят и нова професия. Ако ви интересува, обадете се.- 15-ти март 2006 година - Излезе последния том на Новия завет на Брайл. От него все още има свободни екземпляри, които можете да вземете от нас безплатно.


- 5-ти март 2006 година - Излезе новият брой на Списание Благодат. Можете да го изтеглите от тук . Освен на Брайл и в елетронен вид, то вече излиза и в аудио формат.


- първи март 2006 година - Официално стартира новият сайт на ХРИСТИЯНСКИ ЦЕНТЪР ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ "БЛАГОДАТ"


  край на страницата
Уеб дизайн и разработка Webrix - www.webrix-studio.com ©2011 Християнски център за хора с увреждания "Благодат". Всички права запазени.