Християнски център за хора с увреждания
Българска версия на сайта - Текуща БЪЛГАРСКИ English version of the siteENGLISH  
 
НАЧАЛО
НОВИНИ
ЗА НАС
ЕКИПЪТ НА БЛАГОДАТ
ЗА СЛЕПИТЕ
СПИСАНИЕ
БИБЛИЯТА
АВТОРИ
СВИДЕТЕЛСТВА
ИЛИЯНА
ДИАН
ДАРЕНИЯ
БИБЛИОТЕКА
РЪКОВОДСТВА
КАТАЛОЗИ
ГАЛЕРИЯ
ВРЪЗКИ
ДРУГИТЕ ЗА НАС
КОНТАКТИ
Увеличаване размера на буквите Намаляване размера на буквитеЗДРАВКО ЛЕКИШЕВ - АВТОР НЕ САМО НА ФИЛИГРАННА ПОЕЗИЯ
Ангел Сотиров

<< назад към авторите в неравностойно положение


Поезията на Здравко Лекишев един утвърден български поет - Владислав Кацарски я характеризира като филигранна. А знае се, че не се случва често поет поета да хвали!

Но кой е Здравко Лекишев? Здравко Борисов Лекишев е роден в гр.Пловдив на 22 август 1946 г. Средното си образование завършва в Руската гимназия на същия град. Приет е за студент по медицина в Пловдивския висш медицински институт, но след два семестъра прекъсва обучението си. Оказва се, че той не е съвсем пригоден за тази свръхбиологизаторска специалност. Завършва индустриална химия в Димитровград. Работи в предприятията "Приборостроене", "Изгрев" и ПП "Успех" като производственик, бригадир и началник цех.

Здравко е внук на Йосиф Лекишев, издавал през 1912 г. в София списание "Смех и яд", което неговият дядо е списвал 10 месеца. Почти всички от печатаните в това списание материали Йосиф Лекишев сам е съчинявал, подписвайки ги с различни псевдоними. Както е обичайно поетичният ген е прескочил едно поколение и се проявява у Здравко.

Здравко е поливалентен творец. Като дете и тинейджър, докато зрението му е съвсем нормално, той рисува много добре. В младежка и зряла възраст той вече пише елегантна лирика и сатира, автор е на злободневни фейлетони и на новели тип фентази. Още през 1992 г. издателство "Христо Г.Данов" включва в своя план неговата книга "Сърцето не е самотен бог", съдържаща четири новели. Рецензент на ръкописа е проф. Огнян Сапарев и книгата се предвижда да излезе в един доста голям дори за времето си тираж.

Неговата интимна лирика се отличава с брилянтна метафоричност и изящна ритмика. Сатирата му е туширана и пощипваща.

Понякога при талантливи творци произведенията им доста трудно виждат бял свят поради редица обективни обстоятелства. Друга причина за непубликуването на творбите е често срещаната авторска неамбициозност и непрактичност. При ситуацията на Здравко са в сила и едните, и другите обстоятелства.

За съжаление творбите на графоманите много по-често се печатат благодарение на тяхната напористост и хипомания.

Здравко пише стихове от 13-годишна възраст и за пръв път е публикувал в списание "Родна реч". През 2000-та година с три творби се включва Здравко Лекишев в сатиричния сборник "Седем маймуни на клона". Той също участва и в литературните сборници "Опънати струни" (2001), "Басни" (2002), "Стъпки по жарава" (2003), "Неспокойни мисли" (2004) и "Един ден Ще си направя къща" (2005). През 2001г. се появява на бял свят и първата му самостоятелна поетична книга със заглавие "На теб", съдържаща 19 стихотворения - предимно любовна лирика.

И както е при много други пишещи неговата муза го навестява най-често в питейни заведения сред приятели и фенове. Там съвсем непринудено се състоят и многобройните негови литературни четения.

С появата на говорещото списание "Литературно списание" Здравко е един от най-активните негови сътрудници. Посредством пистите на списанието много негови творби правят първите си срещи с читателска аудитория. Може би за това, че той предоставя на "Литературно списание" най-вече непубликувани текстове, същото списание го обяви за "автор на 2003 година".

Както се вижда в началото на текста талантливия съчинител на мерена и немерена реч през месец август навършва 60 години. Да пожелаем в аванс на юбиляра много много здраве, нови висококачествени текстове, многобройни публикации, и преди всичко някои от четирите му прекрасни новели (дай Боже и четирите) да намери своя издател!

 

Април 2006 г.

<< назад към авторите в неравностойно положение


  край на страницата
Уеб дизайн и разработка Webrix - www.webrix-studio.com ©2011 Християнски център за хора с увреждания "Благодат". Всички права запазени.